Σχετικά με το MUSAN

Ανακαλύψτε το MUSAN

Το MUSAN είναι ένα υποβρύχιο μουσείο, μοναδικό στο είδος του, που έχει ως στόχο τη μετατροπή μιας άγονης αμμώδους έκτασης σε ένα ακμάζον θαλάσσιο περιβάλλον. Τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο MUSAN, έχουν δημιουργηθεί από τον βραβευμένο γλύπτη, Jason deCaires Taylor.

Το MUSAN έχει οριστεί με Υπουργικό διάταγμα, ως μία από τις 6 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές με Τεχνητούς Ύφαλους που δημιουργήθηκε με σκοπό τη βελτίωση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αγίας Νάπας. Αυτή η πρωτοβουλία, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του MUSAN ως Τεχνητού Ύφαλου, εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες προστασίας και αναζωογόνησης της θαλάσσιας ζωής.

Η είσοδος του μουσείου σηματοδοτείται από δύο γλυπτά στη στεριά, τον Ειρηναίο και την Καλυψώ που συμβολίζουν δύο παιδιά, αφοσιωμένα στην προστασία της θάλασσας. Η υποθαλάσσια είσοδος του μουσείου βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από την παραλία της Περνέρας. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα υπόλοιπα 93 έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονται 8-10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού σε μια αμμώδη έκταση, που είναι περικυκλωμένη από φυσικές βραχώδεις δημιουργίες.

Τα έργα τέχνης του μουσείου είναι προσεκτικά σχεδιασμένα ώστε να προσελκύουν θαλάσσια ζωή σε μεγάλη κλίμακα και να εξελίσσονται οργανικά όσο βρίσκονται μέσα στο βυθό της θάλασσας. Κάποια γλυπτά επιπλέουν λίγο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διασφαλίζοντας έτσι ότι ολόκληρη η δομή προσφέρει ένα πολυδιάστατο περιβάλλον στα θαλάσσια όντα σε όλα τα επίπεδα.

Για μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση και για τον καλύτερο προγραμματισμό της επίσκεψής σας στο MUSAN, μπορείτε να βρείτε τον οδηγό επισκεπτών εδώ.

discover image
creative version main image

Όραμα

Το μουσείο επιδιώκει να δημιουργήσει μια αρμονική σύνδεση μεταξύ της στεριάς και του ωκεανού, συνδυάζοντας δύο διαφορετικά θαύματα: το ένα δημιουργημένο από τον άνθρωπο και το άλλο σχεδιασμένο από τη φύση. Η πύλη που οδηγεί προς το υποθαλάσσιο βασίλειο, που φέρνει τους επισκέπτες κοντά με τη φυσική ομορφιά που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, προσφέρει μια μοναδική κοσμική εμπειρία και απεικονίζει τη συνδεσιμότητα του ανθρώπου με τη φύση.

Τα γλυπτά στοχεύουν στην ενίσχυση της ιστορίας της Αγίας Νάπας και την εξέλιξή της σε ένα δυναμικό, σύγχρονο, πολιτιστικό θέρετρο που πρωτοπορεί στην προώθηση του οικοτουρισμού. Το υποβρύχιο μουσείο αποτελεί μία ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με τα έργα τέχνης να αλληλοεπιδρούν με τη φύση και να εξελίσσονται με το χρόνο και φέρνουν τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Γλύπτης

Jason deCaires Taylor

Ο Jason deCaires Taylor MRSS (γεν. 1974) είναι ένας βραβευμένος γλύπτης, περιβαλλοντολόγος και επαγγελματίας υποβρύχιος φωτογράφος. Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Taylor έχει δημιουργήσει υποβρύχια μουσεία και πάρκα γλυπτών κάτω από το νερό, βυθίζοντας πάνω από 1,200 έργα τέχνης στους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου. Τα θέματα που απασχολούν τον καλλιτέχνη μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η υπεραλίευση και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Τα γλυπτά του δημιουργούν έναν οικότοπο για τα θαλάσσια όντα ενώ παράλληλα απεικονίζουν την εύθραυστη ανθρωπότητα και τη σχέση της με τον θαλάσσιο κόσμο. Ο Taylor παρουσιάζει κυρίως μέλη της τοπικής κοινότητας, εστιάζοντας στη σύνδεσή τους με το παράκτιο περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Jason.

sclapture image
sclapture image
sclapture image

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επέδειξε ακλόνητη δέσμευση, όχι μόνο υποστηρίζοντας το έργο αλλά και παρέχοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση που κατέστησε δυνατή την υλοποίησή του. Η σημαντική τους συνεισφορά λειτούργησε ως η χρηματοοικονομική ραχοκοκαλιά, που έδωσε ώθηση στη θαλάσσια τέχνη να εξελιχθεί. Η στρατηγική επένδυση του Τμήματος Αλιείας και η ανάθεση του έργου στον διάσημο καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο και έδωσαν ζωή στο έργο. Οι συλλογικές προσπάθειες του Δήμου και του Τμήματος Αλιείας, μαζί με άλλους κύριους ενδιαφερόμενους, έκαναν τη δημιουργία του MUSAN ένα λαμπρό παράδειγμα ενότητας με σκοπό τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και της πολιτιστικής καινοτομίας.

Μάθετε Περισσότερα

Ο Δήμος Αγίας Νάπας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του υποβρύχιου μουσείου γλυπτών, οραματιζόμενος ένα περιβάλλον όπου η τέχνη εναρμονίζεται με τη φύση. Πέρα από το αρχικό όραμα, ο Δήμος ανέλαβε έναν σημαντικό εποπτικό ρόλο, επιβλέποντας τις λειτουργίες του μουσείου για να διασφαλίσει ότι συνάδουν απρόσκοπτα με τη διατήρηση και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Με βλέμμα στραμμένο στο υποθαλάσσιο αριστούργημα, ο Δήμος συνεχίζει να ηγείται της προώθησης της μοναδικής σχέσης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην τέχνη και τη θαλάσσια ζωή στο MUSAN.

Μάθετε Περισσότερα